GEBOUW DEMONTAGEWERKPLAATS BRANDT UIT

Demontagewerkplaats brandt uit

Eerste keer NL Alert in Zeeland

Het gebouw van de Demontage Werkplaats Zeeland (DWZ) aan de Van Doornestraat in Goes werd donderdagavond getroffen door een felle uitslaande brand.

Lees meer over de Goesche Vrijwillige Brandweer

Binnen korte tijd werd het pand, waar o.a. wit- en bruingoed wordt gedemonteerd, in z’n geheel prooi van het vuur. Bij de brand kwam een enorme rookontwikkeling vrij. Dat was voor de Veiligheidsregio Zeeland aanleiding om voor de eerste keer in Zeeland en NL Alert uit te sturen naar mobiele telefoonbezitters in de wijken waar de rook overheen trok.

Opschaling

De eerste meldingen van de brand kwamen rond kwart over tien binnen. In eerste instantie werden één blusvoertuig en de autoladder van de post Goes gealarmeerd, maar een minuut later schaalde de dienstdoende meldkamercentralist al op conform de procedure ‘middelbrand’: een extra blusploeg werd gealarmeerd om een tweede blusvoertuig te bemannen. Binnen acht minuten na alarmering waren twee blusvoertuigen en de autoladder ter plaatse in de Van Doornestraat. Op basis van een eerste verkenning werd enkele minuten later opgeschaald naar ‘grote brand’. Vanaf de post Goes rukte daarop een derde blusvoertuig uit. De eerste twee blusvoertuigen startten ondertussen met de blussing met diverse stralen lage druk en een waterkanon vanaf de autoladder.

GRIP1

In verband met de zware rookontwikkeling die over een deel van Goes trok werd besloten om GRIP1 af te kondigen. Dat betekent dat leidinggevenden van brandweer, politie, medische  hulpverlening en de gemeente op de plaats van de brand een coördinatieteam vormen waarbij men ondersteund wordt door o.a. een communicatie-adviseur/persvoorlichter van de politie. Het team had tijdens de bestrijding van de brand met vaste intervallen overleg in een commandocontainer die daarvoor naar Goes werd gebracht.

4e blusvoertuig

Om de brand zo optimaal mogelijk te kunnen bestrijden bleek al snel de behoefte aan een extra, vierde blusvoertuig en aan het grootschalig watertransportsysteem. Er werd daarom opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. De vierde bluseenheid werd geleverd door de post Kapelle. Het grootschalig watertransportsysteem werd opgebouwd vanaf de Groote Waterleiding, een brede watergang die de Anthony Fokkerstraat kruist ter hoogte van de Ford-garage.

Waterwinning

Een slangleiding van zo’n 400 meter was nodig om het water richting vuurhaard te transporteren. Met het water dat hiermee werd aangevoerd konden twee tankautospuiten worden gevoed. De andere twee  tankautospuiten maakten gebruik van respectievelijk een ondergrondse brandkraan en een kleinere watergang bij het terrein van de Stoomtram Goes-Borsele. De post ’s-Gravenpolder assisteerde bij het opbouwen van het grootschalig watertransportsysteem.

Massale inzet

Uiteindelijk werden alles bij elkaar een kleine 10 stralen lage druk en het waterkanon vanaf de autoladder ingezet om het vuur onder controle te krijgen. Extra aandacht werd geschonken aan het voorkomen van overslag naar de naastgelegen metaalhandel Van Son. Ook de met vlagen forse vonkenregen richting de gebouwen van Bison kreeg de aandacht. Verschillende keren moesten stralen worden ingezet om de vonkenregen neer te slaan.

NL Alert

Voor het eerst in Zeeland werd door de Veiligheidsregio Zeeland een NL Alert bericht uitgestuurd naar mobiele telefoons die zich bevonden in het gebied waar de rookwolken over heen trokken.  Mensen kregen het advies om ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Er werd een meetploeg ingezet, maar er werden geen schadelijke concentraties gevaarlijke stoffen gemeten.  Desondanks is langduriger verblijf in de rook van een brand nooit gezond en dus werd ook via sociale media gewaarschuwd om zoveel mogelijk uit de rook te blijven. Tijdens de bestrijding van de brand waren gedurende enkele uren harde knallen te horen. Die waren vermoedelijk afkomstig van exploderende batterijen, accu’s of beeldbuizen die afkomstig waren uit door het bedrijf gedemonteerde apparatuur. 

Onder controle

Na een aantal uren blussen was het vuur rond 02.00 uur ’s nachts onder controle. De brandweer liet het pand verder gecontroleerd uitbranden. Dat pand ging bij de brand overigens compleet verloren. Het dak stortte in, de muren bleven wel overeind staan. Nog de gehele nacht en een groot deel van de volgende dag was de brandweer bezig met nabluswerkzaamheden. De grote hoeveelheden materiaal in het pand bleven lang nasmeulen en een graafmachine moest er aan te pas komen om effectief te kunnen blussen. Daarbij kwam nog steeds rook vrij die in delen van Goes voor stank en overlast zorgde.

Aflossing

De brandweerploegen van het eerste uur werden tegen de ochtend afgelost door ‘fris personeel’. Dat werd geleverd door de brandweerposten Wemeldinge en Yerseke. Vanaf 23.00 tot ongeveer 02.30 uur stond de blusploeg van de post ’s-Heer Arendskerke op de Goese brandweerkazerne stand-by voor eventuele andere meldingen. Die kwamen echter niet binnen. De verzorgingsploeg van de brandweerpost Krabbendijke zorgde tijdens de gehele inzet voor eten en drinken ter plaatse. De gemeente Goes zorgde voor afzetting van diverse straten om het publiek op afstand te houden.

Onderzoek

Vrijdagochtend is de afdeling Forensische Opsporing van de Politie Zeeland-West Brabant begonnen met het onderzoek naar de oorzaak van de brand. De sloopwerkzaamheden die nodig waren voor de nabluswerkzaamheden werden daarom enige tijd uitgesteld. De oorzaak van brand is nog onduidelijk. De werknemers van de DWZ werden vrijdagochtend elders opgevangen. Het gaat om psychiatrische (ex-)patiënten van Emergis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *